tisdag 13 juni 2017

Sommarläsning


Har just läst tre nyinkomna böcker på biblioteket. Mödrarnas söndag av Graham Swift har blivit hyllad av kritiker och läsare. Den utspelar sig under en dag, 30 mars 1924 det är den söndag då tjänstefolket får ledigt för att hälsa på sina mödrar. Huvudpersonen Jane är föräldralös och åker istället för att möta sin älskare som är son till bekanta till herrskapsfolket hon arbetar hos. Det är en förbjuden kärlek över klassgränserna. Sinnligt berättar författaren om mötet denna söndagseftermiddag, ett möte som kommer att förändra Janes liv. En stor liten bok om klass, kärlek och öde.
Trojkan av Niklas Elmer följer en student på en prestigefylld utbildning på ett universitet i Sverige. Det är veckan före tentamen och dagarna ägnas åt studier på biblioteket. Det finns en grupp studenter som kallas Trojkan som har stort inflytande, de blir fördelaktigt behandlade och har en informell makt bland studenterna. Huvudpersonen lockas av trojkan och försöker närma sig dem. Ju närmare han kommer trojkan desto längre tycks han komma från sitt eget liv. Det är en berättelse om hur vi formas och om att växa upp och ta reda på vem man vill vara.
Den tredje boken heter Klass och är skriven av Elise Karlsson. Hélène är uppväxt i Rinkeby och bor kvar där efter gymnasiet, hon tänker att en väg därifrån kan vara fortsatta studier på universitet. Hon börjar plugga litteratur på universitetet. Men det blir inte riktigt som hon tänkt, på universitetet stöter hon ihop med flera av sina gamla kamrater från Rinkeby och hon bestämmer sig för att skriva en bok om sina erfarenheter och berätta sanningen om sin uppväxt i en förort som Rinkeby.