fredag 9 juni 2017

Sommarläsning


Fler fantastiska klassiker blir det idag. Jag har tidigare tipsat om en av mina favoritböcker Kristin Lavransdotter av nobelpristagaren Sigrid Undset. Flera andras favorit är det också då den 1959 röstades fram av Sveriges Radios lyssnare som den bästa kärleksromanen i världslitteraturen. Romanen utspelar sig i Norge under medeltiden, första delen av 1300-talet. Boken handlar om ett livslångt kärleksförhållande mellan storbondedottern Kristin och den vackre riddar Erlend. Vi får i boken möta en stark kvinnogestalt som mot faderns vilja driver igenom att hon får gifta sig med den man hon älskar. Genom hela livet är Kristin förälskad i sin man, som också han älskar Kristin. I det praktiska livet får hon dock klara hus, hem och barn på egen hand. Låter som en ordinär romantisk kärlekshistoria, men den innehåller så mycket mer än det, det handlar om frågeställningar och relationer genom hela livet som vi alla i någon mån kan relatera till. 

Eller varför inte ta tag i Virginaia Woolfs böcker i sommar. I boken Ett eget rum från 1929 framträder Woolf som feminist och framhåller att kvinnor behöver ett eget rum och femhundra pund om året för att kunna vara kreativa och skriva. En feministisk klassiker. Mrs Dalloway utspelar sig under en dag i London och handlar om Clarissa som förbereder en fest som ska hållas senare på kvällen. Romanen är skriven på ett sätt som var nytt för sin tid, genom inre monolog färdas vi fram och tillbaka i tiden och in och ut ur Clarissas huvud när hon funderar över de val hon gjort i livet och människor hon mött som påverkat henne.

Romanen Rebecca av Daphne Du Maurier och novellen Fåglarna är kanske mest kända för att Hitchcock gjort skräckfilm av dem, men de är också bra exempel på hur en gotisk roman kan se ut.Rebecca handlar om en ung hushållerska som gifter sig med den förmögna Maxim de Winter. De bor på slottet Manderley, som för övrigt är ett riktigt kråkslott med stora tomma salar och skräckinjagande trädgård och med minnen från den döda hustrun. Huvudpersonen trivs inte särskilt bra på slottet utan går omkring och är ständigt livrädd, en anar kusliga undertoner genom hela berättelsen. I novellen Fåglarna går fåglarna till attack mot människorna och sprider skräck omkring sig.