onsdag 24 maj 2017

Sommarläsning

Här kommer ett tips om tre serier som ni inte får missa att läsa i sommar.

Den första är Kunskapens frukt av Liv Strömqvist. En bok om det som brukar kallas för det "kvinnliga könsorganet" och dess idéhistoria. I boken guidar Strömqvist läsaren genom olika tiders syn på kvinnokroppen och dess vätskor. Det handlar mycket om hur vi människor gärna vill tro att vissa saker är av naturen givna när det i själva verket handlar om hur olika kulturer genom tiderna har format och omformat hur vi ser på oss själva. När vi börjar reflektera över detta kommer vi till en hel del insikter om hur historiska idéer har format dagens syn på den kvinnliga kroppen.

I Sara Granérs Jag vill inte dö jag vill bara inte leverera är just "leverera" nyckelordet. Detta ord verkar ha blivit ett modeord som appliceras bland annat på arbetsmarknaden med höga förväntningar både på de arbetande och de arbetslösa. Hon tar också kända företeelser och placerar dem i nya sammanhang. Exempelvis resonerar hon om staden Eskilstuna på samma sätt som en del resonerar kring invandring "Har vi råd med Eskilstuna?" och "Hur mycket Eskilstuna kan ett litet landskap som Södermanland hantera?" Det är humor men samtidigt oförsonlig samhällskritik.

Elin Lucassis Synd utgår från de sju dödsynderna och levererar tematiska teckningar om Synd ur ett mestadels feministiskt perspektiv. Inom ramen för dödsynden vrede tar hon exempelvis upp författaren Nina Roesner som satt samman en lista med 101 sätt en kvinna kan respektera sin äkta man på. Med ett humoristiskt sätt ifrågasätter Lucassi denna syn på kvinnan och lyfter ideér om könsuppdelning. Ett annat exempel är när hon diskuterar frosseri genom att problematisera huruvida en kvinna skulle kunna agera som Plura i hans matlagningsprogram utan att få hån och dödshot.