tisdag 16 maj 2017

SommarläsningTvå spännande böcker som båda utspelar sig i Lund.

En nästan sann historia av Mattias Edvardsson handlar om Zackarias som på 90-talet är student på Lunds universitet där han läser en kurs i litterärt skapande. Under sina studier blir han och några av hans kurskamrater introducerade för den berömde författaren Leo Stark. Vad de inte vet vid detta första möte är att en av dem kommer dömas för mordet på honom. När Zackarias ett decennium senare blir arbetslös och återvänder till Lund bestämmer han sig för att göra allvar av sina författardrömmar. Han bestämmer sig för att använda storyn om Leo Starks försvinnande och göra en bästsäljare av den. Men när han börjar tänka tillbaka på händelserna som ledde fram till Leos försvinnande inser han att hans minnesbilder av den tiden inte är så skarpa. Vad är egentligen viktigast? Att förhålla sig precist till sanningen eller att berätta en bra historia.

Det är en spännande roman där jakten på sanningen om vad som hände med Leo Stark skildras i en mystisk universitetsvärld som får läsaren att dra paralleller till Donna Tartts Den hemliga historien.

Vit syren
skriven av Cecilia Sahlström är en deckare med hög igenkänningsfaktor för alla de som är bekanta med Lund. Cecilia har arbetat som polis under många år och använder sig av de erfarenheterna i boken. Boken handlar om en rad mord som hamnar på kommissarie Sara Valléns bord. Det första överfallet sker i stadsparken i Lund på en ung gymnasieflicka och det är Saras egen son som upptäcker kroppen. Han blir själv misstänkt samtidigt som fler fall uppdagas. Dessa fall har alla något gemensamt, offrens tunga har blivit avskuren och alla har en vit syrenkvist i handen. Efter ett tag hittar man kopplingar mellan offren och deras förflutna som sträcker sig tillbaka till småbarnsåren och sexuella övergrepp på en förskola.