torsdag 28 april 2016

Lästips inför 1:a maj

Första maj är den enda ickekyrkliga, arbetsfria (dock inte för alla) helgdagen som är rödmarkerad i kalendern även om det inte är en söndag.  Många ger sig ut för att demonstrera. Denna sed har sin upprinnelse i kampen för 8-timmars arbetsdag i USA på 1880-talet. Sedan 1889 är det den internationella arbetarrörelsens manifestationsdag. Ska du inte ut och demonstrera kanske du kan läsa en bra bok från arbetarlitteraturens historia och inse att allt inte alls var bättre förr!
Arbetarlitteratur är en realistisk form av romaner där författarna ofta berättar om egna händelser i arbetslivet.
Det stora genombrottet för den här typen av litteratur kom på 1930-talet med författare som:
 • Eyvind Johnson 
 • Harry Martinson 
 • Moa Martinson 
 • Vilhelm Moberg
Några utländska författare är
 • Maksim Gorkij 
 • John Steinbeck 
 • Jack London 
 • Väinö Linna

Modern arbetarlitteratur

Även idag skrivs arbetarlitteratur och några författare som kan nämnas här är:
 • Susanna Alakoski 
 • Elsie Johansson 
 • Kjell Johansson 
 • Kristian Lundberg

Här är några av våra favoriter:

Vredens druvor av John Steinbeck

En fantastisk bok om en familj under den amerikanska depressionen. Familjen tvingas iväg från ett förtorkat Oklahoma för att finna arbete och lycka i Kalifornien. Men i stället får de kämpa för att hitta jobb under de närmast livegna förhållanden som råder på fruktplantagerna. Boken blev en bestseller när den kom ut 1939 i USA. Den filmatiserades redan samma år i Hollywood. Samtidigt var länge "Vredens druvor" Förenta Staternas mest förbjudna bok. Flera bibliotek och skolor vägrade köpa in den eftersom den bl.a. anklagades för att vara kommunistpropaganda.

Yarden av Kristian Lundberg
En självbiografisk roman om de hårda arbetsvillkoren i Malmö hamn. Ni vet den där platsen i hamnen där alla nya bilar står uppställda. 

Mor gifter sig av Moa Martinson
Boken handlar om arbetarflickan Mias utveckling och förhållande till sin mor.  Moa Martinson vill visa att proletärkvinnan står under ett dubbelt förtryck, både av mannen och klassamhället. 

Utvandrarna av Vilhelm Moberg
Den här boken skulle alla läsa någon gång för att få en inblick hur det var för sveriges befolkning för inte så länge sedanoch hur stora delar av befolkningen flydde fattigdomen.

Svinalängorna av Susanna Alakoski
En barndomsskildring som delvis bygger på Alakoskis egna erfarenheter. Boken handlar om Leena som kommer från Finland med sina föräldrar. De flyttar in i ett mijonprogramområde i Ystad som befolkas av arbetslösa, socialfall, låginkomsttagare, invandrare och missbrukare. Familjen har svårt att anpassa sig till det svenska samhället på grund av fattigdom och föräldrarnas supande. Leena är duktig i skolan men föräldrarnas periodvisa supande leder till en sådan misär för henne och syskonen att hon tvingas be om hjälp från myndigheterna. Till slut blir det också socialtjänstens ingripande som blir räddningen för Leena.


Jag ska egentligen inte jobba här av Sara
Beischer

Moa drömmer om att bli skådespelare. För att kunna lyckas med sina drömmar och planer så måste Moa jobba - annars har hon inte pengar till mat och hyra, hon tar det jobbet hon får - som timvikarie på ett äldreboende. Men det ska ju bara vara under en kort tid, tills hon kommer in på teaterutbildningen. En väldigt bra skildring av hur det kan vara att arbeta på ett äldreboende och hur Moa under tiden mognar och får nyansera sin bild av arbetet. Så bra!


Källor: Ne.se
Legimus.se
Alex författarlexikon