tisdag 15 mars 2016

Påsklovstips

Här kommer några favoriter att läsa i påsk. Läs t ex något av Donna Tartt. 
Den hemliga historien.

Början är bra:
”Snön uppe i bergen smälte och Bunny hade varit död i flera veckor innan vi började inse vilken allvarlig situation vi befann oss i. Han hade faktiskt varit död i tio dagar innan de hittade honom.”
...och fortsättningen är ännu bättre. Boken handlar om en grupp studenter på ett college i USA. Alla är de ambitiösa, högpresterande och rika. Richard Papen kommer dock från en mera ordinär familj men är exceptionellt duktig i grekiska och får vara med i den innersta kretsen på skolan. De sitter tillsammans om dagarna och diskuterar historia, språk och andra filosofiska, intellektuella problem och lever en allmänt dekadent tillvaro tills ett mord sker och så ett till mord…..


Donna Tarrt har också skrivit Steglitsan som jag tyckte var nästan lika bra. Den handlar om Theo som överlever en explosion på ett museum. Hans mamma överlever inte och Theo blir lämnad ensam i världen. Från museet får han med sig en liten målning “Steglitsan” och en adress att uppsöka. Theo blir beroende av andras omhändertagande, han dras in i kriminella kretsar och bedrägerier och blir beroende av droger. Under sin färd genom livet träffar han udda existenser och det är dessa relationer som gör historien så spännande.
Donna Tarrt skriver tjocka böcker att sjunka in i och trollbindas av.


Hundra år av ensamhet av Gabriel Garcia Marquez.
En annan favorit är denna nobelpristagare som skriver en fantastisk historia med ett myller av personer. Kärlek, hat, maktlystnad, sorg och glädje i en bisarr blandning.

Jag, En av David Levithan
En udda kärlekshistoria som handlar om En. Hans liv är minst sagt speciellt, varje dag vaknar han upp i en ny kropp. Varje dag måste han vänja sig vid nya relationer och ett nytt liv. Det första En gör är att ta reda på så mycket som möjligt om kroppen han befinner sig i just den här dagen. Därefter är det bara att försöka klara av dagen utan att ställa till för mycket problem för personen vars kropp han för tillfället besitter. Detta är inget nytt för En, så har det alltid varit och det har inte bekymrat honom så mycket fram tills dagen han träffar Rhiannon. Hur ska hon förstå att han är samma person fast i olika kroppar varje dag? Har En någon chans att uppleva kärleken?


Skrävor av minnen av Laurie Halse Anderson

En nyhet i biblioteket.
Bokens huvudperson heter Hayle och hon har tillsammans med sin pappa Andy flyttat runt i Usa de senaste fem åren utan att stanna särskilt länge på någon plats. Andy är gammal krigsveteran och har under de här åren försökt fly från minnena av krig och död som följt honom enda sedan han kom hem från Irak och Afghanistan. Det har varit svårt för Hayle att  rota sig och känna sig hemma någonstans och tillslut tar de beslutet att flytta tillbaka till staden som en gång varit deras hem och fasta punkt för att Hayle ska kunna gå klart skolan. Hayle låter inte någon komma nära henne och hon får arbeta hårt för att visa upp en fin fasad utåt samtidigt som hemförhållandena är kaotiska då hennes pappa lider av svår PTSD efter kriget. Här möter hon också Finn som bit för bit bryter igenom de skyddsmurar hon byggt upp omkring sig.


Fler favoriter
De små tingens gud av Arundhati Roy
En bok som utspelar sig i Kerala i södra Indien. En släktkrönika som belyser allt från Indiens historia och kastsystem som familjegräl och kärlek. Underbar
Utrensning av Sofi Oksanen. En läsupplevelse för mig! Här skildras en bit av Estlands historia och vad en människa är kapabel till under krissituation. Skrämmande och gripande.
Karthago av Joyce Carol Oates. Det här är ett mörkt och fängslande familjedrama. Dottern i famlijen Mayfield försvinner spårlöst och vi får följa sökandet efter henne och vad som händer i familjen. Boken är tjock men alla sidorna går väldigt snabbt att läsa och de rymmer de odödliga teman kärlek, skuld, hämnd och förlåtelse.