fredag 16 oktober 2015

Läslov
Höstlovet är snart här och vad passar väl bättre att göra än att läsa? Helt säkert kommer det att regna, kanske storma och i vart fall vara så kallt att man med gott samvete kan sitta inne med en bok. Jag har samlat ihop några favoriter ur bibliotekets samling, det är både gammalt och nästan nytt, både kvinnor och män, både kärlek och tjurfäktning. Och solen har sin gång, Ernest Hemingway

En stor personlig favorit och en av Hemingways absolut bästa romaner. Paris efter första världskriget, för Jake och hans vänner har kriget gjort tillvaron meningslös. I jakt på dramatik och upplevelser söker de sig till tjurfäktning i Spanien. Det är något med atmosfären och skildringen av ”den förlorade generationen” som gör den så otroligt bra. Avskräcks inte av machotemat utan läs, läs, läs!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

                                   Glaskupan, Sylvia Plath                                               

Ester Greenwood är en 19-åring med författardrömmar. Hon tillbringar sommaren på en damtidning i New York och inväntar antagnings-besked från författarkursen hon sökt. När Ester får nej från skolan och finner sin utstakade framtidsplan gå om intet börjar hennes mentala tillstånd gradvis förvärras. Ut ur sysslolösheten i föräldrahemmet börjar döden kännas allt mer lockande. Låt dig inte luras av att en klassiker om psykisk sjukdom kan låta ”tung”. I det här fallet är boken både lätt att komma in i och att uppslukas av!


Omslagsbild: Bränt barn

Bränt barn, Stig Dagerman

En 20-årig son plågas av att se sin far ha en relation med en annan kvinna efter moderns död. Men det är inte tanken på den döda och bedragna modern som får honom att äcklas av sin far. Lika mycket avskyr han modern för att hon lät sig bedras, och han hatar den nya för att hon är vacker och hans mor var ful.  Samtidigt är han besatt av svartsjuka på grund av den egna attraktionen för den nya kvinnan. Något av det bästa med boken är skildringen av hur en person rättfärdigar sina egna handlingar och hur viljan att vara bättre än andra kan bidra till det motsatta. 


Mästaren och Margarita, Michail Bulgakov

En mystisk främling dyker upp i Moskva under 1930-talet, med sig har han en naken kvinna, en man klädd i jockeymössa och en stor svart katt som röker cigarr…Vare sig du vet om att du är sugen på lite magisk realism eller inte så rekommenderar jag att du läser Mästaren och Margarita.


Maken

Maken - en förhållanderoman, Gun-Britt Sundström

En bok för alla som funderar över relationer och vad de egentligen innebär. Hur mycket frihet kan man kräva i ett förhållande och hur behåller man sin integritet? Och kan man vara ihop med någon på grund av hans sommarhus i skärgården? 

Alltings början

Alltings början, Ramqvist Karolina

Saga börjar gymnasiet och träffar Pauline, tillsammans utforskar de Stockholms barer och klubbar i jakt på frihet och självständighet. Men Saga möter Victor Schantz och relationen som inleds är trots hennes privilegier och intellekt helt på hans villkor. Boken skildrar Sagas vilja att styra över sitt eget liv samtidigt som det hela tiden kretsar kring en man som ringer mitt i natten och är ointresserad av vad hon har att säga. När jag läser boken irriterar jag mig rakt igenom på huvud-personen. Saga gör varken anspråk på att vara någon speciellt sympatisk person eller förebild för läsaren. Men en huvudperson måste ju som tur är inte vara snäll och duktig för att boken ska vara riktigt bra!


Americanah

Americanah, Chimamanda Ngozi Adichie

Americanah är för mig lika lysande som den är viktig. Jag kan inte komma på någon anledning till att inte läsa den! Siddhartha : en indisk berättelse (pocket)

Siddharta, Herman Hesse

Siddharta är en indisk pojke som lämnar hemmet för att hitta meningen med livet. Boken kan vara oöverträffad när det gäller mängden livsvisdom per sida och är otroligt vackert skriven.