tisdag 19 maj 2015

Praons boktips

Magdalenas boktips
Boktitel: Miss Peregrine’s home for peculiar children
Författare: Ransom Riggs

Typ av bok:

En roman för unga vuxna innehållande:
Övernaturligt, tidsresor, lite skräck, romantik och vänskap
Handling:
När Jacobs farfar plötsligt går bort under konstiga omständigheter dras Jacob in i mysteriet kring ett övergivet barnhem på en ö utanför Wales. Farfar Abes konstiga foton på svävande barn och allt annat besynnerligt man kan tänka sig visar sig spela en stor roll kring hans förflutna och även hans död. Familjen tror att Abes ålderdom har gjort honom senil med åren men när Jacob reser till ön för att få svar upptäcker han att hans gamle, fantasifulle farfar verkligen inte var den han trott.

Gillar med boken:

Jag tycker mycket om hur Ransom Riggs har utvecklat den sällsamma historien om Jacob och barnhemmet; hans idéutveckling kring de mystiska foton som förekommer i boken och den enkelhet mellan karaktärernas relationer. Något annat jag också tycker om är hur oförutsägbar läsningen var. Då historien inte liknar någon annan kliver man mer än gärna in i den galna världen om barnhemmet och dess besynnerliga barn. Längtar efter att få läsa bokens uppföljare!

Gillar mindre med boken:

Som en medelrutinerad läsare tycker jag språket var rätt så komplicerat eftersom jag läste den på engelska. Om jag jämför med andra engelska böcker jag läst känns språket mer välarbetat vilket egentligen är ett stort plus men att förstå det man läser känns viktigare.

Betyg:

För att boken är så udda, oförutsägbar och utvecklat välskriven så får den toppbetyget.