onsdag 4 februari 2015

Nytt om ljud- och talböcker

Talböcker är gjorda för dig med läsnedsättning. Dessa kan du ladda ner och spara på din dator eller telefon och du kan ändra hastighet på uppläsningen.


Har du någon form av läsnedsättning, t ex dyslexi, läs- och skrivsvårigheter, synnedsättning, rörelsehinder eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ska du först och främst kontakta vår speciallärare. Visar det sig att du behöver tillgång till inlästa böcker kan du få det på skolbiblioteket. Du kan också få ett eget konto för att ladda ner böcker från MTM, myndigheten för tillgängliga medier. Kontakta oss på skolbiblioteket så hjälper vi dig.
I mediawebben Legimus, www.legimus.se, finns alla talböcker

"En film om talböcker. Talböcker kan vara både till nytta och nöje, du har dem med dig vart du går. Talböcker är bara för dig som har en läsnedsättning som gör det svårt att läsa vanliga böcker. Det kan till exempel bero på dyslexi, ADHD, synskada eller liknande. " (Legimus.se)OBS!
Om du inte har någon form av läsnedsättning men vill lyssna på böcker ändå kan du låna e- och ljudböcker genom SELMA/E-böcker. Du loggar in med ditt lånekortsnummer och ett lösenord som du väljer själv. Skillnaden mellan talböcker och ljudböcker är bland annat att Legimus (för dig med läsnedsättning) har ett större utbud av inlästa böcker och att du inte behöver vara uppkopplad på nätet när du väl har fått ner böckerna. 

Om du inte har behörighet till Legimus kan du genom SELMA/E-böcker
- läsa e-böcker online
- skapa läslistor
- lyssna på ljudböcker på smartphone/surfplatta

- lyssna på ljudböcker i lättläst format