onsdag 6 augusti 2014

VAD VET DU OM FÖRSTA VÄRLDSKRIGET?

Den 19 juni i år var det hundra år sedan skotten i Sarajevo, startskotten för första världskrigets utbrott och som sedan kom att pågå fram till år 1918. Men vad var det egentligen som hände och vad föranledde det? Jag kan inte påstå att jag varit särskilt insatt i detta världskrig och jag har nog inte heller riktigt förstått de konsekvenser som det faktiskt har inneburit för världen och Europa. I somras bestämde jag mig därför för att läsa böcker och se dokumentärer som handlar om första världskriget. Nedan har jag listat tips på romaner, facklitteratur, filmer och databaser som kan vara till nytta vid sådan förkovran och det är spännande och häpnadsväckande läsning. Det är trots allt ett krig som skedde för inte alls särskilt länge sedan, som tog livet av ungefär 8 miljoner soldater och ytterligare miljontals civila människor och som vidare har haft stor betydelse för Europas framtid.


Skönlitteratur

Jaroslav Hašek - Den tappre soldaten švejk

Krig är såklart alltid allvarligt men  Jaroslav Hašek roman Den tappre soldaten Svejk omnämns ofta som en av 1900-talets roligaste böcker. Den handlar om Svejk som är idiotförklarad och lider av reumatism vilket inte underlättar när man ska ge sig ut i krig. Svejk är kort sagt en tapper men strulig liten soldat.

Farväl till vapnen - Ernest Hemingway

En av mina favoritböcker alla kategorier. Det är en vacker kärlekshistoria mellan en soldat och sjuksyster medan kriget rasar. Krig och kärlek när det är som bäst.

Skyttegravskriget - Jacques Tardi

En fantastisk serieroman som hanterar första världskriget lika briljant som Art Spiegelman skildrar andra världskriget i serieromanen MAUS.

Facklitteratur

Vi har många böcker om första världskriget på hylla K.51. Du kan bland annat komma upp och låna:


Film

I bibliotekskatalogen SELMA finns program om första världskriget som du kan se strömmande och som du även kan titta på hemifrån om du har skapat ett NE-konto.

Artiklar

I databasen Artikelsök kan du hitta många artiklar som publicerats i svenska dagstidningar och tidskrifter om första världskriget. Många av de artiklarna går att läsa direkt i fulltext. Artikelsök kommer du enbart åt på skolan. Prova olika sökord om du vill hitta artiklar som tar upp något specifikt som du vill veta mer om.

Biblioteket prenumererar på flertalet tidskrifter som du gärna får låna hem (förutom det senaste numret).
I Illustrerad vetenskap kan du bland annat läsa en artikel om militärtekniken och om de vapen som framställdes under kriget. Läs: Ingenjörer uppfann det moderna kriget, Illustrerad vetenskap, Nr 11, 2014.

Databaser och andra digitala källor

Vilka är egentligen kraven för att det ska få kallas ett världskrig? Svar på detta och mycket mer information om första världskriget får du på Ne.se

So-rummet.se ger förslag på artiklar, föreläsningar och filmer som berättar om första världskriget och varför det kan vara bra att ha kunskap om det.

/Annie