tisdag 5 augusti 2014

Hitta rätt på nätet

Nedan föreslår jag tre bra sökvägar/söktjänster. Hit kan du gå om du vill få förslag på databaser, hemsidor och andra webbsidor som kan underlätta när du ska hitta information med referenskaraktär. Vägvisaren

Sökväg utvecklad främst för skolor i Malmö. Här får du förslag på var du kan söka artiklar, hitta boktips, slå upp ord med mera. Du får förslag på olika hemsidor och databaser som kan vara värdefulla i ditt skolarbete. Här presenteras också länkar som kan vara väsentliga om du vill veta mer om vidareutbildning och arbete.

Spindeln

Skolverkets söktjänst. Den går igenom flera olika arkiv med material ämnat för skolarbete. Här kan du välja skolform, resurstyp, ämne och tema för att få fram passande förslag. Söktjänsten riktar sig till både elever och lärare. Det är till exempel möjligt att välja lektionsplanering som resurstyp.

Referensbiblioteket

Här finns stort urval av databaser och andra informationskällor. Du kan begränsa din sökning efter ämnesord eller signum. Här kan du också ställa egna frågor eller kolla in veckans referensfråga.

Lycka till och tänk på vilka ämnesord du använder när du söker och skriv upp ämnesord som ger bra träffar!

Ämnesord?
Ämnesord är ord som beskriver innehållet i eller formen för till exempel en bok eller en film. Det är vanligt att böcker i en bibliotekskatalog är försedda med ämnesord (Wikipedia).
När du söker i en databas, bibliotekskatalog eller annan sökmotor är det därför bra om du kan hitta de ord som du tror beskriver det du är ute efter på bäst sätt och prova olika varianter eller synonymer på samma ord om du inte hittar rätt vid första försöket.