torsdag 8 maj 2014

Världsbokdagen

"År 1995 instiftade Unesco Världsbok- och upphovsrättsdagen (World Book and Copyright Day). Syftet är att uppmärksamma yttrandefrihet, tryckfrihet och skydd av immateriella rättigheter och ge tillfälle att hylla författare och sprida glädje kring böcker och läsning." Unesco

På biblioteket firar vi detta såklart!


Vi skyltar med böcker skrivna av författare från alla världens hörn. Kom och be oss om ett boktips eller ännu bättre, lämna ett boktips! 

Här tre aktuella titlar:

Jag är Malala - Malala Yousafzi
Malala Yousafzi  var på väg hem från skolan när hon blev skjuten i huvudet på nära håll. Endast 16 år gammal var hon nära att mista livet på grund av att hon stred för unga flickors rätt till utbildning i den del av Pakistan som just övertagits av talibaner. Malala vägrade låta sig tystas och det här är hennes berättelse. 

Americanah - Chimamanda Ngozi Adichie
När Imfelu flyttar från Nigeria till Amerika får hon för första gången klart för sig att hon är svart. Detta är en fantastisk bok där Adichie synliggör utanförskap och känslan av att aldrig riktigt känna sig hemma i ett land där hudfärg och frisyrer spelar större roll än vad man kan tro. 

Yahya Hassan: dikter - Yahya Hassan
"Yahya Hassan, född 1995, debuterar med en självbetitlad diktsamling om en uppväxt präglad av våld, svek och kriminalitet. Det är en modig och explosiv bok som slagit kritikerna och läsarna med häpnad. Den har kallats en absolut nödvändig beskrivning av ett Danmark av idag - och är därmed på många sätt en beskrivning av dagens Sverige." (Norstedts.se)  Artikel om Yahya Hassan och lite till