torsdag 8 maj 2014

Tre böcker

om tre väldigt olika men fantastiska tjejer


De tre romanerna Ge mig arsenik av Klara Krantz, Jag är ju så jävla easy going av Jenny Jägerfeld och Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag av Sara Ohlsson har alla gemensamt att de handlar om en ung tjej som trots struliga föräldrar, kärleksbekymmer och skolstress lyckas stå upp för sig själva och att ta ansvar för sina egna liv och de val de gör. Kärleksbekymmer, skilda föräldrar, sjuka föräldrar, krossade hjärtan och ADHD är knappast roliga ämnen men i dessa romanerna blir hela röran såklart tragisk men samtidigt ganska komisk. Alla romanerna beskriver tre unga vilsna själar med dilemman och livssituationer som har hög igenkänningsfaktor, ibland våndas jag med de olika karaktärerna men till störst del imponeras jag över deras styrka och jävlar anamma.

Om boken Ge mig arsenik av Klara Krantz skulle haft ett soundtrack skulle det såklart varit Håkan Hellströms musik.Titeln på boken heter samma sak som en an Håkan Hellströms stora hits och Elisabeth i boken älskar hans musik. Med hans musik i hörlurarna, sitt nya namn Elsa och en stulen skrivbok vinner hon lite ny mark. Hon tar sig genom dagarna i skolan trots att hennes före detta bästa vän inte längre vill titta åt henne och hemma sitter hon och skriver i sin skrivbok om alla svek, om hur allting förändrades när hennes mamma flyttade hela familjen från Öland till Stockholm. Efter att ha blivit sviken ett antal gånger av olika närstående personer känner hon sig nu ganska ensam och missförstådd. Bara en person verkar vilja förstå henne, nämligen hennes lärare Anders. Men var går egentligen gränsen mellan vänskap och kärlek? Ge mig arsenik sjunger Håkan Hellström och ibland kan inte Elsa/Elisabeth något annat än att känna detsamma.Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan i dag av Sara Ohlsson handlar om Olivia som hade det perfekta förhållandet med den perfekta killen. Nu har hon blivit dumpad och hon vet inte riktigt hur hon ska klara sig igenom den sorg och saknad som hon känner. En lösning kan ju vara att hitta en ny kille och bli kär på nytt eller att bara göra som man själv vill, träffa nya killar utan att bli kär?
Det här är en bok om kärlek och icke kärlek. Om att testa sina känslor och ha makt över sin egen kropp. 
Jag är ju så jävla easy going av Jenny Järfeld handlar om Joanna som har ADHD och har därför ibland svårt för att sitta still och hålla sig lugn. Ännu värre blir det när hon inte får sin medicin vilket är svårt att skaffa utan pengar. Hemma sitter Joannas mamma och kämpar med att skriva böcker som aldrig blir utgivna och pappan som är deprimerad sitter på soffan och tittar på frågesport. Det dras med andra ord inte in så mycket pengar på hemmafronten. Joanna tjänar lite pengar genom att sälja kondomer med utgånget bäst före datum till klasskamraterna på skolan men det är långt ifrån tillräckligt. Nu är medicinen slut och Joanna behöver pengar fort. Joanna har nämligen träffat Audrey och utan medicin är Joanna inte alltid så easy going.