torsdag 8 maj 2014

E-böcker, ljudböcker, talböcker

E-böcker och ljudböcker
Du kan låna e-böcker och strömmande ljudböcker från skolans bibliotekskatalog SELMA/E-böcker.
En e-bok är en bok som har överförts till elektroniskt format så att du kan läsa texten direkt på din dator, handdator, mobiltelefon eller på en särskild läsplatta.
Du kan låna böcker och ljudböcker i elektroniskt format genom SELMA. Du behöver alltså inte gå till biblioteket för att låna en bok utan du lånar den genom en dator eller spelare med internetuppkoppling.

En e-bok laddar du ner på exempelvis din dator eller iPad och läser direkt på skärmen. Strömmande ljudböcker går inte att ladda ner men de går att lyssna på via dator med internetuppkoppling. 
Via SELMA når du Elib där du kan hitta många fler titlar som du kan låna som e-bok eller e-ljudbok. Du kan också komma till Elib här. Obs! Du behöver siffrorna på ditt lånekort/matkort när du lånar.

Så här lånar du e-böcker direkt i din iPad -manual

När du ska ladda ner en e-bok till din Mac behöver du ladda ner programmet Adobe Digital Edition. Det gör du här. Det är gratis. Det kan även vara bra att ha ett adobe-id och det skaffar du här

När du har programmet går du till Elib där du söker efter titel eller författare, väljer den boken du söker och lånar boken. Följ anvisningarna.

En strömmande ljudbok är en ljudbok som spelas upp via internet. Du måste vara ansluten till internet när du lyssnar på boken. Ljudboksfilerna sparas inte ned till din hårddisk. Än så länge finns det mest svenskspråkig litteratur att låna på detta sätt.
Så här går det till:
1.Genom bibliotekskatalogen SELMA når du SELMA/E-böcker (Elib)
2.Installera gratis e-boksläsare om du ska låna en e-bok. Du kan hämta programmen här.
3.Välj titel och fyll i ditt skolidkortsnummer.
4.Ladda e-boken eller börja lyssna på ljudboken. Du måste vara uppkopplad när du lyssnar på ljudboken.

Talböcker
Talböcker är gjorda för dig med läsnedsättning. Dessa kan du ladda ner och spara på din dator eller telefon och t ex ändra hastighet på uppläsningen.
Har du någon form av läsnedsättning, t ex dyslexi, läs- och skrivsvårigheter, synnedsättning, rörelsehinder eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar ska du först och främst kontakta vår speciallärare. Visar det sig att du behöver tillgång till inlästa böcker kan du få det på skolbiblioteket. Du kan också få ett eget konto för att ladda ner böcker från MTM, myndigheten för tillgängliga medier. Kontakta oss på skolbiblioteket så hjälper vi dig.
I mediawebben Legimus, www.legimus.se, finns alla talböcker
Läs mer här.